Parate kennis over sociologen? De gigantische voorraad direct oproepbare details maakt kennis uit het blote hoofd niet noodzakelijk. Tegelijkertijd maakt deze omstandigheid het acute weten juist weer bijzonder en uniek. De vragen in De Sociologen Quiz leiden je door de tijd, van industriële revolutie tot aan de fris gekozen Franse president Macron. En lees vooral ook je eigen sociologenkennisprofiel, want of je nu feitenfetisjist, eigenwijs of google-koppensneller bent: met een beetje humor is elke categorie prima! De quiz is gepubliceerd in Sociologie Magazine (maart 2018, pp18-19; 30). Met veel dank aan de redactie! En de complimenten voor weer een mooi gemaakt nummer! De quiz ging niet online, anders zouden Google, Cortana en/of Siri m al even opgelost hebben?!

Nu net wel even online gezet. Je vindt m hier.

All great inventions start with hysterical questioning (Slavoj Zizek)

Vraag 2 Het leven van de jonge Karl Marx werd verfilmd in de film Le Jeune Marx (2017). Welk biografisch detail is een verzonnen feit en dus niet waar?

A Marx schreef ook fictie

B Marx schreef wiskundige artikelen

C Marx leefde verarmd in London en Parijs

D Marx leefde grotendeels van het kapitaal van zijn vrouw Jenny

Het juiste verzonnen feit vind je in Sociologie Magazine

en doe vooral ook even de hele 12-vragen-quiz om je sociologenkennisprofiel vast te stellen:

> 10 punten De sociologen-feiten-kenner:

Jij/U bent een echte en precieze sociologen-kenner! Zeer waarschijnlijk is deze kennis nutteloos, zeker in het dagelijks leven. Niettemin, of juist daarom: gefeliciteerd!

5 – 10 punten De eigenwijze sociologen-kenner

Je bezit een redelijke kennis van sociologen en bent vermoedelijk eigenwijs genoeg om wensdenk-antwoorden te geven. Je serieuze beantwoording van de vragen heeft niet altijd tot de juiste score geleid, je vermoedt sterk dat dit aan de formulering van de quizvragen ligt.

0 – 4 punten De internet-sociologen-kenner

Je bent vermoedelijk een echte google-adept en zoekt alles wel even op. Snel gegokt is altijd mis, snel gegoogled is vaak raak. Geen reden tot zorg dus.