Slaagt Nederland erin bestaanszekerheid te waarborgen? Doorgaans onzichtbare mensen zijn een van de spannendste bronnen van waarderingskennis voor de toekomst van de sociale zekerheid.

Simpele ervaringsfeiten helpen bij het updaten en stroomlijnen van de sociale zekerheid. Want waarom heeft een hotelkamer, hostel of B&B meer verzamelde beelden en klantwaarderingen dan die zo belangrijke sociale zekerheid?

Dit onderzoeksessay in meerdere delen is gebaseerd op het intensieve onderzoek Armoede Live  10 jaar later. De essays worden gepubliceerd op de site van de Sociale Alliantie. Het is een tijdreis samen met mensen met armoede-ervaringen, op weg naar een voorstel voor een kleine reset van de sociale zekerheid. Met veel dank aan de deelnemers en de Sociale Alliantie. 

Voor een nieuw ontwerp van onderop – en het woord cliënten is te vermijden – heb je eerst ervaringen nodig. Er komt gelukkig steeds meer kennis beschikbaar van de ervaringen van mensen die op het minimum leven. Armoede Live is zo’n bron van kennis en rapporteert over langere termijn ervaringen met arbeid en sociale zekerheid.

En de conclusie? Slaagt Nederland erin bestaanszekerheid te waarborgen?

Ik vond het frappant, ja, er is bestaanszekerheid op basisniveau. De mensen zijn uit (soms ook weer in en weer uit) de schulden geraakt! Dat is een verdienste van de inkomenskant van het Nederlandse socialezekerheidsstelsel in combinatie met het slim plannen inclusief harde begrotingsdiscipline van deze mensen zelf. Met de nodige hulp van hun familie en vrienden. En alle jobs tussendoor. Aan de uitgavenkant is gezondheidszorg een problematisch thema. En: er is geen werkzekerheid. Niemand heeft 10 jaar later, anno 2017/2018, op het moment van interviewen een vaste baan. Dat zet aan het denken, wordt vervolgd. (En lees de details hier verder).