De nieuwe Sociologie Magazine is verschenen en het thema is Daders! ‘De perfecte moord’ is de titel van mijn redactioneel, naar Baudrillard’s The Perfect Crime. Actueel in tijden waarin feiten niet vanzelfsprekend zijn en hyperreal festivalbelevenissen overgaan in de alledaagse realiteit.

De perfecte moord

Je kunt gewoon met elkaar rondom een vuur gaan zitten, maar als je naar het Burning Man Festival gaat zoek je iets anders. Iets dat je uit je dagelijkse sleur als digitale slaaf of digitale slavendrijver bevrijdt. 60.000 bezoekers gaan naar het Burning Man festival in de woestijn van Nevada, niet al te ver van Silicon Valley. Het is een fascinerend reuze-decor met zelfgebouwde auto’s, mega-kunstinstallaties, veel extravagantie en cos(tume)play. De festivalbeelden zijn surreëel. Tik ‘Burning Man’ in je beeldzoekmachine in en kijk mee, bijvoorbeeld naar het fraaie luchtbeeld met de ordening van de camps; alsof een ruimteschotel is neergedaald op aarde.

Baudrillard en post-humans

Elk kunstwerk op het festival gaat in hyper-echte vlammen op. Wat overblijft zijn as, woorden en foto- en videobeelden. En de vraag: was deze fascinerend surreële en temporaire festivalsamenleving wel echt? In The Perfect Crime (1996) beschrijft de Franse socioloog en filosoof Jean Baudrillard de perfecte moord: de moord op de realiteit. Doordat informatie altijd en overal beschikbaar is, raken we bedolven onder betekenissen. Niets is meer nutteloos en vrij, en in de gedisneyficeerde en doorgestijlde wereld wordt de realiteit vermoord. Baudrillard ziet dit als probleem: geplakt aan machines worden mensen tot post-humans; realiteit en fictie lopen door elkaar. The Perfect Crime is actueel: in de strijd rond alternatieve feiten en in verwarrende tijden waarin jongeren opgroeien met de camera als de spiegel die je altijd bij je hebt, waarin paskamers-apps als Fitle of Pictofit voortdurend vergelijkbare en verwijderbare alter ego’s produceren.

Sociologen en socaal-wetenschappers

En sociologen en sociaal-wetenschappers? Ze kunnen niet anders dan stap voor stap dit fascinerende ‘moordproces’ volgen en als detectives (on)bedoelde effecten registreren en interpreteren. Vloeibare en fragiele samenlevingen moeten minutieus gevolgd worden om realiteitsveranderingen vast te leggen! Dat doet ook dit themanummer weer door misdaders en goede daders en nog veel meer te analyseren. Het hoofdredacteurdaderschap voor Sociologie Magazine geef ik door, met hartelijke dank aan de Nederlandse Sociologische Vereniging en Uitgever Virtu Media die Sociologie Magazine mogelijk maken. En met hartelijke dank aan de fantastische redactie: blijf als schrijvende en organiserende daders hyperreal en grassroots! En bijzonder veel dank aan alle, eigenwijze, schrijvers en lezers.

Bron: Sociologie Magazine nr 3 sept. 2017 pag. 2.

En: met ontzettend veel plezier was ik 15 fraaie nummers hoofdredacteur (2014-2017). Met erg veel dank aan alle auteurs, fotografen, redactie, uitgever en vereniging. Een echt collectief product en dank jullie wel dat jullie het aandurfden voor Sociologie Magazine en met mij samen te werken! En blijf dat mooie merk voor die bijzondere sociale wetenschappen volgen! Via de Sociologie Magazine facebookgroep en gewoon even abonnee worden!