Money Boy ontmoet Simmel

Dit Redactioneel verscheen in: Sociologie Magazine 2015 Nr. 1. De Nr. 2 ‘Generaties’ is bij het plaatsen van deze blogpost ook al lang uit. Met een fraai GeneratieSpel. Waanzinnig hoe snel zo’n publieksmagazine de ‘Tijd’ (thema no. 4) splijt.  En Nr. 3 wordt ‘Revolutionair’.

Wat is het tegenovergestelde van een geheim? Onverwacht simpel geeft Georg Simmel het antwoord: het sieraad. Met een sieraad toon je de buitenwereld wie je wilt zijn, dat je mooi wilt zijn en dat je rijk bent. De eeuwoude Simmel sluit daarmee naadloos aan bij rappers met gouden kettingen, zoals de Weense rapper Money Boy. Money Boy is YouTube-miljonair met meerdere miljoenen videoviews. Interessant verbindend detail: hij studeerde sociologie. Het gaat Money Boy om swag. Swag staat voor een positief aura vol zelfvertrouwen en oprechtheid. Zijn teksten begrijp je ook zonder kennis van de Duitse taal, zo rapt hij in de song ‘Gucci und Prada’: ‘Oh ja ich bin so nice / Oh ja ich bin so heiß / oh ja ich bin so reich / nein ich schau nicht auf den Preis.’ Even verderop hangen de sieraden ‘om zijn hals en in zijn oren’, en ‘fuckt hij vrouwen in bed en in zijn jet’.Sociologie Magazine Geheim en Taboe

Net als met Simmel’s sieraden lijkt niets geheim en mag alles gezegd worden. Lijkt, want de blingbling-rapwereld zit vol taboes. Je mag niet arm zijn, mannen zijn niet naakt en nee, als ze maar niet denken dat je homoseksueel bent. ‘No homo’ is een favoriet bijzinnetje van Money Boy. Socioloog Simmel zou het feit dat Money Boy een open boek lijkt maar niet is, waarderen: geheimen gaan over wederzijds ‘respect van het innerlijk bezit’.

Niet ieders innerlijk bezit moet daarom ontbloot. De analyse is interessanter dan de onthulling. Weinig bling-bling dus in dit nummer over Geheim en Taboe. We beseffen weliswaar heel goed dat ‘sex sells’, maar nee, seks is niet breed uitgemeten, ook niet in het artikel over De Sade over de ideeëngeschiedenis van de markies. Het artikel over het F-woord ontbloot ook niet, maar belicht nieuwe bewegingen die het feminisme fris, geschikt voor deze tijd, definiëren.

Blijft er de verwondering over de Oostenrijkse rapper: hoe kunnen vrouwen fan zijn, wanneer ze in rapteksten fungeren als gebruiksvoorwerp in een Corvette? Is Money Boy een beetje simpel, een dansende ironische zelf-presentatie, of waanzinnig? Ik houd het, ondanks zijn onthullende gouden sieraden, op: geheimzinnig.