Boekrevisie van Thomas Luckmann’s The invisible Religion (1967). Verschenen pp.34-5 in: Tijdschrift voor Sociale Vraagstukken nr. 3 Najaar 2013 Thema: Het nut van Zingeving

Zingeving kan niet verdwijnen, want het is een antropologische basisfunctie. Dus als we zingeving menen kwijt te zijn en ons afvragen waar het heen is, dan heeft het onverwachte gedaanten aangenomen. In zijn klassieker The Invisible Religion (1967) analyseert Thomas Luckmann de opkomst van onverwachte zingevingsoorden. Met als resultaat: een onverwacht drie-elementen-bouwplan voor een Heilige Kosmos, met bijsluiter.

Sociologisch Design Heilige Kosmos Waar precies construeren mensen hun zingeving nu ‘religie’ niet meer gelijk is aan ‘kerk’? Misschien wel in kunst, of in games. Het MoMA, het Museum of Modern Art in New York, voegde onlangs het spel Minecraft toe aan haar collectie hedendaagse kunst. Minecraft is een populaire pc-game waarin spelers eigen werelden bouwen met elementen van allerlei materialen. Een soort Lego 2.0, waarin aardse zwaartekracht niet echt een rol speelt en communicatie wel. Zo kun je in het Minecraft-Forum de vraag ‘What is your religion?’ beantwoorden.

Stel, maar pas op want dit is onwaarschijnlijk, maar stel dat je Minecraft speelt èn dan net de klassieker The Invisible Religion van Thomas Luckmann leest. Dan dringt de vraag zich op of je door Minecraft te spelen ook werkt aan de constructie van je Zinreservoir. Zinreservoir is één van die handige concepten die Luckmann inzet om te begrijpen waar de zingeving naartoe is, nu de kerk niet langer het religieuze monopolie bezit.

De boekrevisie bespreekt de drie elementen – zinreservoir, sacralisering van het individu en syncretisme – geinspireerd door Luckmann’s The Invisible Religion (1967) en de presentatie van Julian Schaap en Stef Aupers: Spirituele ontmoetingen in Azaroth: Religieuze reflectie in World of Warcraft. Dag van de Sociologie Nijmegen 30 mei 2013.