Op 1 mei 2019 bestaat Social Research & Journalism 20 jaar! En blijft sneller schrijven dan haar digitale schaduwen. Vieren? Dat staat gelijk aan produceren: mooie en goede producties maken, met aandacht voor kennis over samenlevingen, groepen, mensen. Doel is productie en presentatie van kennis die de hype overstijgt, kennis die langer meegaat.

20 jaar is een uiterst kleine tijdspanne voor de mensheid, het is een grote stap voor dit bedrijf dat begon in 1999 als eenmanszaak – bestaat dit woord nog? – en nu een aangepaste rechtsvorm heeft, met behoud van merknaam. In actie zijn nieuwe samenwerkingen, boeken, verse artikelen en een re(tro)-digitalisering van werk.

En de merkformule? Dat = nieuws-gierig blijven + samenwerken met goede opdrachtgevers en collega’s + handel drijven met/in woorden + sneller schrijven dan je digitale schaduw + dat slow journalism noemen + de ironie, de humor, het inzicht & de producties vieren. En altijd: de mens in de samenleving opsporen. In al haar opzienbarende soorten, maten, routines en stijlen.

Nu meteen even een mooie longread uit de beginjaren erop zetten! Ik associeerde verder met ‘eenmanszaak’ en kwam uit bij: Harriet Martineau en haar Science of Morals and Manners. En, met een knipoog naar een quote van Martineau, nu snel weer vooruit leven en -schrijven in een prettige staat van alertheid.

/DE Übersetzung folgt