pendrecht

Pendrecht Pioniers. 2001. Rotterdam 2001 Culturele Hoofdstad van Europa, 50 pages. Rotterdam: Maaskoepel ISBN 9080632465 ISBN13 9789080632462

tekst: Ellie Smolenaars. fotografie: Pieter Vandermeer. grafisch ontwerp: Joost van Daalen. eindredactie: Christian Jongeneel. tekstcoordinatie: Het Taalbedrijf.
De Rotterdamse wijk Pendrecht is jong. In 1953 arriveerden de eerste bewoners. Anno 2001 leeft de historie van de pioniers, want elke bewoner is nieuw en arriveert met een verhaal over het verleden, maar vooral met een verhaal over een betere toekomst. Pendrecht, met Zuidwijk, stond model voor het moderne wonen. Voor licht, lucht en ruimte. Zonder schuttingen en met gemeenschapszin. Nu worden grote delen van de wijk gesloopt. Dat steekt de pioniers.

Pionier: van het Franse pionnier, pion; stuk dat in het schaakspel de rol van voetsoldaat in de voorste rij speelt.”

De Stadsverhalen zijn een initiatief van de Stadsschrijvers en Maaskoepel (federatie van woningcorporaties in de stadsregio Rotterdam). De Stadsschrijvers zijn Rotterdamse beroepsschrijvers met hart voor de stad, die verhalen van bewoners verzamelen. Er verschenen tien boekjes in een verzamelband met verhalen en fotoseries uit Afrikaanderwijk, Bergpolder, Bloemhof, Bospolder-Tussendijken, Delfshaven, Noordereiland, Oude Noorden, Pendrecht, Spangen en Vreewijk.