marthanussbaumsvermogens2Verbetering van de mensheid is haar onbescheiden ambitie. Ze stelde een lijst op met tien universele vermogens waarover elk mens waar ook ter wereld zou moeten beschikken. Ambitieus en simpel, of een wilde utopische fantasie? Filosofe Martha Nussbaum inspireert en irriteert mensen met haar praktische verbeterfilosofie.

Dit artikel verscheen in: HUMAN tijdschrift Humanisme . Filosofie . Maatschappij. Published Spring 2009.  pp.28-33.

Soms is het niet makkelijk te zeggen wat iets tot een goed artikel maakt. Dit artikel heeft een helder kennishart. Daarmee kan het kort gepresenteerd worden, maar is het ook een longread. Daarin is er ruimte de wetenschapper Nussbaum met haar werk te verbinden en te laten zien wie haar inspireerde (de econoom Amartya Sen en de stenensjouwster Jayamma). En de plaats/context te laten zien waar ze haar werk voordroeg en welke prominent in de Berlijnse zaal een vraag stelde, de Brits-Duitse socioloog Ralf Dahrendorf. Zo kon ik de brede sociale wetenschappen laten zien. Ook als auteur ben ik dit artikel niet onzichtbaar. Dat is belangrijk omdat auteurs van artikelen altijd scherpe keuzes moeten maken: wat moet erin en wat mag eruit.

De blogpost over dit artikel wordt veel gelezen en daarin plaatste ik de lijst met 10 menselijke vermogens. Het gehele artikel is opgenomen in het Ebook Het Temperament van de Homo Sociologicus.