Kennisrijk & Zinvol belicht Sociologie Magazine het fenomeen ‘Oorlog’. Met op de cover een prachtige tekening van politiek tekenaar Louis Raemakers. Bestellen of abonnee worden? Ga naar: Sociologie Magazine

Sociologie Magazine OorlogWaarom ons nummer simpelweg ‘Oorlog’ heet? En waarom je toch onderhuids, in het tijdschrift, verwijzingen naar ‘oplossingen’ voor oorlog vindt?

Uit het Redactioneel: ‘Hoe oorlog te voorkomen. Dat had op de cover kunnen staan. Of: De top 3 oorlogsboeken, Topmodels in het leger of Voetbal is oorlog. Snelle koppen vinden is een aangename bezigheid. Toch staan ze niet op onze cover. Terwijl de psychologie en de filosofie ogenschijnlijk eenvoudig de ene na de andere zingevingskwestie al op de tijdschriftcover in de kiosk oplossen, blijft de sociologie achter. Een ontbrekend sexappeal, analyseerde onze uitgever kritisch.’ (….)

(….) ‘Noem de dingen bij hun naam, ik besta dus ik denk; nieuw realisme verovert ook de sociologie. Een positieve ontwikkeling, met Sociologie Magazine als podium voor hernieuwd (zelf)vertrouwen in sociale wetenschappen. En met kennis als die zeldzame grondstof die groeit door gebruik. Bijvoorbeeld met het willen begrijpen van genocidairs, door Abram de Swaan, of door inzet van acteurs bij het meten van discriminatie op de arbeidsmarkt in het stuk van Iris Andriessen. Mijn favoriete brok kennis was de ogenschijnlijk zo simpele tip van Oliver Nyirubugara om na een oorlog de overwinningen te vergeten. Dus toch Hoe oorlog te voorkomen.’