Alleen is de titel van het pamflet van de Franse filosoof-diplomaat Hessel NIET ‘Pleeg sociaal verzet!’ maar ‘Neem het niet!’. Wat een Polder-nederlandse-compromis-vertaling wanneer we het vergelijken met andere talen:

Neem het niet!

Ik associeer liever met: Pik het niet! Verzet je! Tijd voor sociaal verzet! Pleeg sociaal verzet! Ik had gekozen voor: Pleeg verzet!

Verzet is namelijk het referentiekader van Stephane Hessel (93 jaar). Verzet wordt ook gebruikt door de Sociale Alliantie die oproept tot ‘Verzet en verweer’ waar het gaat om Armoede in Nederland.

Over Hessels Indignez-vous!: Zijn ideeen zijn niet wereldschokkend nieuw, maar wel biografisch authentiek, ge-engageerd en hard nodig. Geweldloos verzet vormt de kern. Een excellent kado voor wie meent dat we collectief inslapen en alles ‘wel okee’ vinden wat er in de samenleving gebeurt, zolang het maar niet jezelf raakt. Ik denk ook dat het daarom een bestseller is. Als wakkerschudkado. Idee voor vaderdag? Ik voeg de ‘tag’ in: ‘Pleeg verzet! (Neem het niet!) van Stephane Hessel: HET kado voor jonge vaders #vaderdag 19 juni’.